Orosz vodka

Oroszország rengeteg mindenről híres, azonban ha a szeszes italokról van szó, egyértelműen mindenki egy nedűre gondol. Természetesen ez nem más, mint a jól ismert orosz vodka. Ez nyilván nem csupán ebben az országban közkedvelt, hanem temérdek más helyen is, mint például a balti államokban, Lengyelországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában. Érdekességként megemlíthető, hogy a vodka szó szerinti jelentése vizecske.

Az orosz vodka egy színtelen égetett szesz, amelynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le. Ennek a megoldásnak köszönhetően ez nagyrészt víz és etanol elegyéből áll. Az ilyen nedűkre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. Az orosz vodka, ha a tradicionális elkészítési eljárásról van szó, gabonából vagy burgonyából készül.

Nyilvánvalóan bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet. Az orosz vodka az EU-ban legalább 37,5 százalék alkoholtartalommal kell rendelkezzen. Azt már biztosan sokan észrevették, hogy a nemzetközileg is ismert márkákra a 40% alkohol jellemző.

Print Friendly, PDF & Email