Pirított hajdina jótékony hatással

Pirított hajdina jótékony hatással

Hajdina
Hajdina

Régen a szegényebb emberek több gabonát fogyasztottak, mivel nem volt lehetőségük más, jobb minőségű élelmiszert vásárolni. A hajdina a szegények eledele volt az ókorban, viszont ma már bárhol hozzá lehet jutni. A speciális gabonaféle először Közép-Ázsiában terjedt el, majd később már Európában is jelen volt. A hajdinát a mérsékelt égövben kezdték el termeszteni. A hajdina hasonlóan a többi gabonaféléhez, jelentős szénhidrátforrásnak számít.

Gondolta volna, hogy hazánkban főleg az Őrségben és a Felső-Tisza vidékén termelik hatalmas területeken a speciális gabonát? De beszéljünk egy kicsit a szervezetre gyakorolt hatásairól! Ásványi anyagokban igen gazdag. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, rezet, vasat, illetve cinket. A hajdina igen értékes vitaminforrásnak tekinthető, mivel megtalálható benne az E-, B1-, B2- és P-vitamin is. Ezeken kívül erős antioxidáns hatású flavonoidok is vannak benne, amelyek kiválóan alkalmazhatóak a kapilláris vérzéseknél. A hajdina régen a mindennapi táplálkozás részét képezte.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás