A hidegen sajtolt olaj salátákhoz is ajánlott

A földrajzi elhelyezkedés miatt, sajnos nem minden országnak adatik meg a lehetőség olyan növények termesztésére, amiből olajt lehet előállítani. Hazánkban például az olívabogyó nem képes megteremni az éghajlat miatt. A hidegen sajtolt olaj elsősorban átmosással, illetve hideg vízzel történő ülepítéssel készül. Nagyon sokan esnek áldozatul a hipermarketekben lévő akcióknak, amelyek között több a meleg sajtolással készült termék. Ezek ára valóban jóval kedvezőbb, mint a hidegen készült változatok esetén, de mégis azt kell mondanunk, hogy a meleg sajtolás nem tesz jót a szervezet számára.
A hideg sajtolás során nem melegítik fel a hozzávalókat, csupán átmossák őket. Legyen szó akár az olívabogyóról, akár a tökmagról, az eljárás mindkét termény esetén ugyanaz. A leszedett terményt átmossák, megtisztítják, majd préseléssel kinyerik belőle az értékes olajt. A hidegen sajtolt olaj készítésénél nem használnak semmilyen hőkezelést vagy hővel kapcsolatos eljárást, amely által az árucikk megőrzi a vitamintartalmát és a nyomelemek jelentős részét.