Az őrölt paprika rövid története
Sokan úgy gondolják, hogy a magyar konyhán nélkülözhetetlen fűszert már az ősidőktől használták, azonban ez nem így van. Az őrölt paprika termesztése és előállítása a 18. század végétől vette kezdetét, de még akkor sem haladta meg a családon belüli önellátás szintjét.
A paprika leszüretelése utáni szárítás a maihoz hasonlóan zajlott, azonban annak őrlése kézi mozsárral történt. Az 1760-as évek végére a vidéki emberek megtapasztalták, hogy a manapság is ismert és előszeretettel használt pörkölt alap, vagyis a zsírban üvegesre pirított kockázott hagymára szórt őrölt paprika igen finom és ízletes.
Elterjedése azonban, a lábbal hajtott mozsár feltalálása után következett be. Ugyanis, eme érdekes szerkezetnek köszönhetően, az előzőleg megszárított paprikafüzérek ledarálása sokkal rövidebb időt vett igénybe.
Az alföldön Kalocsán, valamint Magyarország több szegletében, a pirospaprika eladásra történő termesztése és feldolgozása, az első paprikaőrlő üzemek megalakulása után vette kezdetét. Manapság, elképzelhetetlen lenne a háziasszonyok élete őrölt paprika nélkül.