Bor és csemege szőlő

A magyar ember és a szőlőtermesztés szinte elválaszthatatlan párost alkot. Szinte mindegyik kerttulajdonosnak van egy-két szőlő tő az udvarába telepítve, hiszen csak úgy, látványnak is kellemes ez a gyümölcs. Azonban azok, akik nem igazán járnak utána, hogy milyenek egyes fajták, gyakran csalódnak a végeredményben. A szőlő ugyanis olyan kell legyen, amilyen a család szája ízének megfelel, ha csemegeszőlőről, ha borszőlőről van szó.
Mindkét fajta alatt rengeteg típust lehet találni a kertészetekben, és ezeknek van általában hivatalos neve, de tájegységenként egy „beceneve” is. Úgyhogy tájékozódjon, hogy valójában melyikről is van szó, még mielőtt megvenné bármelyiket is.
Árban jelentős különbség nincs közöttük, úgyhogy ez nem határoz. Ha teheti, kóstoljon meg néhányat a csemegeszőlőkből, ha pedig bornak szeretné, akkor annak borából. Ez viszont jobb, ha házi készítésű, hiszen úgy jobban érezhető az íz. A szőlő ültetvény telepítéséhez kérjen segítséget, ha nem biztos abban, hogyan kellene nekikezdenie.