Hazánkban ismert vörösborok teremnek
A borfogyasztók gyakran szeretnek arra hivatkozni, hogy a bor korlátozott mennyiségben egészségvédő hatással rendelkezik. Ez különösen a vörösborok fajtáira érvényes. Valóban felfedezték, hogy a resveratrol nevű anyag, ami megtalálható a vörösborokban és a vörös szőlő héjában, véd a fertőzésektől. Az egyedüli baj az, hogy ez az anyag nagyobb mennyiségben fejti ki igazán hatását, aminek jelentős alkoholfogyasztási vonzata is van, de a rendszeresen kevesebb fogyasztás is lehet védeni fogja szervezetünket.
Aki a vörösborok kedvelője, nem biztos, hogy magyaráznia kell miért fogyasztja, elég ha jó választékot tud saját részére összeállítani. Hazánkban például az egri vagy a villányi borvidék kimondottan a vörös szőlő és a vörösborok előállítására kedvező. Ezeken a vidékeken többgenerációs borászatok is vannak, ahol „apáról fiúra szállnak” a borkészítés apró titkai. A bor évente egyszer készül, tehát valóban több generációra van szükség ahhoz, hogy a tapasztalatok összegyűljenek. Ezek a tapasztalatok pedig minőségi borokat eredményeznek.