A sötét rum készítése és jellegzetessége
Az alkoholos italok gyártása során, ugyanaz a folyamat játszódik le minden esetben. A cukrok erjedés során alkohollá alakulnak, majd lepárlással választják el, az alkohol a víztől és más jelenlevő vegyületektől. A desztillálás történhet rézüstökben vagy lepárló tornyokban.
Tehát a sötét rum ugyanazzal a módszerrel készül, mint a vodka, a tequila vagy más erősebb szeszesital. Hogy mégis más jellegzetességekkel rendelkeznek, az főleg az alapanyagoknak, valamint az érlelés során hozzáadott összetevőknek tulajdonítható.
A sötét rum a nádcukor gyártása során visszamarad anyagból, az úgynevezett melaszból készül. Ez még mindig elegendő cukortartalommal rendelkezik ahhoz, hogy jellegzetes karamellás karakterrel rendelkező alkoholos italt gyártsanak belőle.
A palackozás előtt hosszú ideig érlelik tölgyfahordókba. A tölgyfából kioldódó anyagok biztosítják az ital jellegzetes barna színét, valamint az ízét is egyedibbé varázsolják. A sötét rum nemcsak származási helyén, a Karibi térségben örvend nagy népszerűségnek, hanem szinte az egész világon.